APLA - Tejfalussi András weboldala

Tejfalussy András weboldala
tejfalussy.com
Tartalomhoz ugrás
APLAAutomatikus Psycho-Logikai Analízis (APLA)

A MÉRÉSI ZAVAROKAT KISZŰRÉS CÉLJÁRA IS ALKALMAS APLA SOFTWARE LEHETŐVÉ TESZI A SOKRÉTŰ BONYOLULT FOLYAMATOK OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEI KORÁBBINÁL SOKKAL GYORSABB, ÁTFOGÓBB ÉS PONTOSABB ELEMZÉSÉT. NEM CSAK KIMUTATJA A HELYES DÖNTÉST ZAVARÓ HAMIS ÉS/VAGY PONTATLAN INFORMÁCIÓKAT, DE KIMUTATJA A DÖNTÉS RÉSZTVEVŐ EGYES SZEMÉLYEK ESETLEGES ELFOGULTSÁGÁT ÉS/VAGY TUDÁS HIÁNYÁT IS. AUTOMATIKUSAN, A DÖNTÉST ZAVARÓ TÉNYEZŐK ALAPOS KISZŰRÉSÉVEL, FONTOSSÁGI ÉS MEGBÍZHATÓSÁGI RANGSOROLÁSOKAT ÁLLÍT ELŐ, AZ OPTIMALIZÁLT LEHETSÉGES LEGJOBB DÖNTÉSHEZ.

A Biblia sem véletlenül mérlegelteti a mindössze „10 parancsolat”, vagyis tíz törvényi alapkövetelmény szerint az emberek cselekedeteit. Biológiai okból, az érzékszerveinktõl egyidejűleg maximum ennyi, egymástól függetlenül változó környezeti hatásról érkezhet információ az agyunkba. Ennek megfelelően alakult ki agyunk döntés-optimalizáló programja is. Emiatt, az emberi nyelven megfogalmazott okok és okozatok esetében is, csak a maximum 10 független változós adatbázisokból tudjuk fejben is behatárolni az optimális ok-okozati kapcsolatokat.

E döntés korlátozottság feloldására már nagyon régen feltalálták az ún. „relációs matrix pontozást”. Az a lényege, hogy a témában optimalizálni próbálók a témához tartozó minden egyes vélhető és/vagy valós okot és minden egyes vélhető és/vagy valós okozatot páronként szembesítenek, és az egyes ok-okozat kapcsolatok általuk vélelmezett mértékét egy adott kapcsolat-erősségi skálából kiválasztott pontszámmal minősítik. Az ilyen módon pontszámokkal feltöltött mátrixok soraiban lévő pontszámokat összegzik, majd rangsorolják a sorösszegeket. Az oszlopokban lévő pontszámokat szintén összegzik és az oszlopösszegeket is rangsorolják. Ezek után láthatóvá válik, hogy az adott témában pontozást végző(k) szerint az egyes okok és okozatok mennyire fontosak, és hogy a témabeli egyes okozatok milyen szoros kapcsolatban lehetnek az egyes okokkal, s az is, hogy a pontozást elvégző személy(ek) szerint, a témabeli egyes okok (valószínűleg) mennyire szoros kapcsolatban vannak az egyes okozatokkal. Néhány pontoztatásból a hozzáértések is nyilvánvalóak.

Bővebben olvashat az APLA-ról az alábbi linkre kattintva:

Létvédelmi honlap
Nem hinni, hanem mérni kell!
Vissza a tartalomhoz